نوجوان ، استرس ، علل و راه درمان

ساخت وبلاگ

به نام خدا

نوجوان ،  استرس ،  علل  و راه درمان

استرس در نوجوانان، غیر معمول نیست، اما پیش از این که به موضوعی نگران کننده تبدیل شود، باید بدان پرداخته شود. حتی اگر علل استرس در دوران نوجوانی، بسیار باشد، آن ها می توانند با کمی صبر از طرف والدین با آن مقابله کنند.

2. علائم جسمانی :علائم جسمانی استرس می تواند شامل خستگی، سردرد، یبوست، حالت تهوع، بی اشتهایی، سرگیجه و تپش قلب و بی علاقگی به ورزش و فعالیت های جسمانی باشد.

3. تغییرات رفتاری :علائم شایع استرس، اغلب شامل تغییرات رفتاری، مانند: خوردن و خوابیدن کم یا زیاد می باشد. نوجوان ممکن است بی قرار باشد یا عادات عصبی، مانند: ناخن جویدن، قدم زدن به اطراف به طور مداوم یا امثال آن را از خود نشان دهد.

4. علائم شناختی : استرس در نوجوانان می تواند بر روی توانایی های شناختی، مانند: حافظه تاثیر بگذارد. سایر علائم شناختی، شامل عدم توانایی در تمرکز، نگرش منفی و قضاوت ضعیف می شود. همچنین غیر منطقی بودن ، تغییرات شدید در وزن ، احساس ناامیدی و درماندگی ، مراقبت نکردن از ظاهر می تواند از علایم شناختی استرس باشد

1-استرس درسی : فشار برای انجام اعمال آموزشی یکی از شایع ترین علل استرس نوجوانان است. نوجوانان اغلب درباره تکمیل تکالیف مدرسه، انجام پروژه ها، امتحان ها و ... نگران هستند. این نوع استرس ، هنگامی که نوجوان را تشویق به گرفتن نمره بهتر کند، خوب است، اما اگر بر روی توانایی های شناختی و سلامتی اش تاثیر بگذارد، نگران کننده است.

2- استرس جسمانی : تغییرات جسمانی نیز می توانند یکی از علل استرس در میان نوجوانان باشند. نوجوانان برخی تغییرات عاطفی و جسمانی را تجربه می کنند که می تواند موجب استرس شان شود. عدم شناخت درباره اتفاقاتی که درون بدنشان می افتد و احساسات خاصی که در دوران بلوغ تجربه می کنند و فشار بیش از حد بر بدن نیز می تواند نوجوان را خسته و پُر استرس کند.

 3- استرس اجتماعی : زندگی اجتماعی برای نوجوانان فوق العاده است. آن ها نیاز مداوم دارند که در گروه دوستان مورد پذیرش واقع شوند. آن ها به نسبت خانواده، اهمیت بیشتری برای دوستانشان قائلند. آن ها تحت فشار مداوم برای طرز لباس پوشیدن، حرف زدن ، مورد زورگویی واقع شدن و ..... هستند. همه این موارد نشان می دهد که نوجوانان باید رفتار درست خود را کنار بگذارنند و تظاهر کنند که شخص دیگری هستند. لذا آن ها دچار استرس می شوند.

4- استرس ناشی از مشکلات خانوادگی: هر چیزی که بر خانواده تاثیر بگذارد، به طور مستقیم بر نوجوان تاثیر می گذارد. انتظارات غیر منطقی والدین، اختلافات خانوادگی ، بیماری یکی از اعضای خانواده یا روابط تیره و تار بین خواهران و برادران و مشکلات مالی خانواده همگی عواملی هستند که می تواند بر نوجوانان تاثیر بگذارد و برای نوجوانتان استرس زا باشد.

5-حوادث آسیب زا : مقابله با حوادث آسیب زا، مانند: تصادفات، بیماری یا مرگ یکی از خویشاوندان نزدیک یا یک دوست، سوء استفاده های جسمی و روانی می تواند تاثیر شدیدی بر کودکان و نوجوانان داشته باشد. مرگ می تواند یک حس فقدان و ترسی درباره از دست دادن کسی ایجاد کند.

6- تغییرات شدید زندگی : نوجوانان ممکن است به سرعت بزرگسالان پذیرای تغییرات نباشند. تغییرات شدید، مانند: رفتن به یک مدرسه یا شهر جدید، ورود یک فرد جدید به خانواده و ...
می تواند باعث ناراحتی نوجوانان شود. عدم شناخت درباره نحوه برخورد با این تغییرات، زندگی را برای نوجوانان استرس زا می کند.

 7- عزت نفس ضعیف : نوجوانان سوالات و شک و تردیدهای زیادی درباره عواطف مختلف و تغییرات جسمانی که تجربه می کنند، دارند. عزت نفس ضعیف، بدترین آن هاست. نحوه برخورد شما می تواند عزت نفس وی را تقویت کند.

8- فشار همسالان: نوجوانان نیاز دارند که مورد پذیرش گروه دوستان قرار بگیرند و این کار به آنها انگیزه می دهد. آن ها سعی می کنند، یک هویت پیدا کنند. در این فرآیند آن ها یک تصویر اجتماعی قابل قبول خلق می کنند و تحت فشار ثابت آن را حفظ می کنند. تلاش برای برقراری تعادل بین تصویر خود و تصویر ایجاد شده، کار آسانی نیست و می تواند استرس زا باشد.

9- رقابت ناسالم : رقابت میان همسالان در مدرسه شایع است. دانش آموزان معمولاً رقابت سالمی در زمینه های درسی، ورزشی و فوق برنامه دارند. رقابت تا زمانی که آن ها را به عملکرد بهتر و بهبود نمرات تشویق کند، خوب و سالم است. اما اگر به احساسات منفی، مانند: حسادت و تنفر منجر شود، باعث استرس می شود.

10- رقابت خواهران و برادران : تفاوت بین خواهران و برادران طبیعی است، اما اگر این تفاوت ها به شکاف و جنگ و دعوا تبدیل شود، می تواند برای دو طرف استرس زا باشد. نوجوانان ممکن است نسبت به خواهر یا برادر کوچکتر خود احساس حسادت یا نفرت داشته باشند تا توجه بیشتری از والدین دریافت کنند. همچنین نحوه برخورد با نوجوان و فرزند کوچک تر، می تواند باعث شود که نوجوان احساس بدی نسبت به خودش داشته باشد.

11- مدیریت زمان ضعیف : شکایت شایعی که نوجوانان دارند، این است که آن ها برای هیچ چیزی وقت ندارند. مدیریت زمان ضعیف، یکی دیگر از عوامل استرس میان نوجوانان است. نوجوانان به راحتی با تکنولوژی و رسانه ها حواسشان پرت می شود، به طوری که اغلب خشمگین هستند.

لذا آنها زمان کمی برای انجام کارهای مورد نیازشان دارند و این امر منجر به استرس می شود.

راه های درمان استرس در نوجوانان

1- خواب : میان مدرسه، زندگی اجتماعی و خانه، نوجوانان زمان کمی دارند تا خواب مناسب داشته باشند. آن ها شب ها تا دیر وقت بیدار می مانند و صبح ها زود از خانه خارج می شوند. استراحت و آرامش برای کاهش استرس ضروری است. هنگامی که بدن آرام باشد، ذهن نیز آرام و جوان است. یک خواب کامل شبانه می تواند به نوجوان جهت مقابله با استرس کمک کند. چرت های کوتاه بین کار نیز می تواند استرس را کاهش دهد.

2- فعالیت جسمانی : فعالیت جسمانی، یکی از بهترین روش های برطرف کننده استرس در نوجوانان است. هیچ چیز مانند دویدن استرس را شکست نمی دهد. آنان را به ورزش کردن تشویق کنید.

3- رژیم غذایی سالم : یک رژیم غذایی سالم برای کاهش تنشی که در بدن انباشه می شود، ضروری است. یک رژیم متعادل، شامل مصرف میوه و سبزیجات، لبنیات و پروتئین می شود. هنگامی که نوجوان استرس دارد، به مواد غذایی کم ارزش، مانند: پیتزا، ساندویچ و بستنی تمایل دارد. مواد غذایی سالم، مانند: توت ها، شکلات تلخ، شیر و ... را جایگزین این مواد غذایی کنید.

4- حمایت والدین : هنگامی که نوجوان استرس دارد، خشمگین شدن و تنبیه کردن بابت رفتاری که کرده است، به او کمکی نمی کند. اگر می خواهید به نوجوان کمک کنید تا با استرس بهتر مقابله کند، باید از وی حمایت کنید و موقعیت را برای وی دشوارتر از آن چه هست، نکنید.

5- تمرکز روی نقاط مثبت: استرس نتیجه تفکر منفی و تمرکز روی نقاط منفی است. شما
می توانید به نوجوان کمک کنید و نقاط قوتش را به وی یادآوری کنید .

6- صحبت کردن درباره نگرانی ها : نوجوان را تشویق کنید تا درباره نگرانی هایش صحبت کند. صحبت کردن یکی از موثرترین برطرف کننده های استرس است. صحبت کردن کمک می کند که سریع تر یک راه حل بیابید. مهم ترین کاری که می توان  انجام داد، گوش دادن به احساسات اوست .

7- کاری که خوشحالش می کند، انجام دهد: به نوجوان اجازه دهید تا کاری را که دوست دارد انجام دهد تا استرس وی برطرف شود. چون فعالیتی که موجب خوشحالی شود، استرس را از بین می برد. والسلام         

 

نامه ی مهر...
ما را در سایت نامه ی مهر دنبال می کنید

برچسب : نویسنده : mnameiemehra بازدید : 192 تاريخ : پنجشنبه 27 مهر 1396 ساعت: 21:07