علل و عوامل آسیب های اجتماعی

ساخت وبلاگ

باسمه تعالی

علل و عوامل آسیب های اجتماعی

« محمد بارونی »

انسان موجودی اجتماعی است ، وی برای ادامه حیات و زندگی باید با همنوعان خود تعامل داشته باشد و در برابر ارزش ها و هنجارهای جامعه تسلیم باشد . اما گاهی برخی از افراد به علل گوناگون حاضر نیستند به ارزش ها و هنجارهای جامعه خود، پای بند باشند و به طور مداوم در برابر ارزش ها  و مقررات جامعه سرکشی  و طغیان می نمایند .

در اصطلاح آنان که با ارزش ها و هنجار ها  هماهنگ می باشند ، « همنوا » یا « سازگار» و به آنان که با ارزش ها و هنجارها ناهماهنگ هستند « ناهمنوا »  یا  « ناسازگار » می گویند.

در پیدایش این ناسازگاری  و ناهمنوایی دو عامل کلی می تواند وجود داشته باشد ، یک عوامل فردی و شخصیتی و دیگری عوامل  اجتماعی.

برخی از افراد جامعه انسانی گاهی برای رسیدن به آرزوهای بلند خود مرتکب جرم می شوند و زمانی برای خوش گذرانی و لذت طلبی . گاهی ناسازگاری آنان به خاطر قدرت طلبی و خود نمایی است و زمانی به علت زیاده خواهی و افزون طلبی . گاهی هم  به خاطر بی بند وباری و بی هویتی است و زمانی به علت    بی هدفی و احساس پوچی نسبت به زندگی است .

افرادی که ارزش های اجتماع را زیر پا می گذارنند و بدان پای بند نیستند ، از نظر شخصیتی افرادی خودمحور، پرخاشگر و بی مسوولیت هستند که اغلب به عواقب کار خود  نمی اندیشند .

این افراد خود محور، به دنبال این هستند که « خودی » نشان دهند تا مورد توجه دیگران قرار گیرند و لذا بر خلاف ارزش ها رفتار می کنند و گاهی با تغییر ظاهر خود و با پوشیدن  لباس های غیر متعارف و یا آرایش سر و صورت عجیب و غریب سعی می کنند ، توجه دیگران را به خود جلب و جذب نمایند .

از ویژگی دیگر افراد هنجار شکن می توان به هیجان طلبی ، ماجراجویی، تنوع طلبی ، کنجکاوی ، استقلال طلبی افراطی و خودباختگی فرهنگی اشاره کرد. این افراد اغلب عزت نفس ضعیفی دارند، و مرتب احساس حقارت می کنند، اعتماد به نفس بالایی ندارند و یا دچار افسردگی شدید و یا شیدایی هستند . لذا مستعد انجام رفتارهای نسنجیده و انحرافی می باشند .  

از عوامل اجتماعی نیز به پایبند نبودن خانواده ها به آموزه های دینی و اعتقادات مذهبی ، گسسته بودن پیوندهای عاطفی بین اعضای خانواده ، عدم نظارت والدین بر فرزندان ، ناآگاهی والدین از مسایل دینی ، تربیتی و اخلاقی ، تبعیض های جنسیتی، تبعیض بین فرزندان ، بدرفتاری ها ، بدزبانی ها ، بداخلاقی ها و بی تفاوتی ها می توان اشاره نمود، و همه این ها می توانند در گرایش فرزندان و دیگر اعضای خانواده به ارتکاب جرم و جنایت و شکستن ارزش های اجتماعی تاثیر گذار باشد .

گروه همسالان و دوستان نیز می تواند در گرایش نوجوان و جوان به سمت رفتارهای انحرافی تاثیر گذار باشند، چون آنان برای این که بتوانند در گروه دوستان،  جایی داشته باشند، مجبورند که از افکار ، گفتار و کردار همسالان خود پیروی کنند. و به همین علت است که پیامبر رحمت حضرت محمد (ص) در سخن زیبایی می فرمایند : هر انسانی بر شیوه و طریقه دوست و رفیق خود زندگی می کند و یا امیرمومنان علی (ع) می فرمایند : همنشینی با هواپرستان ، ایمان را به دست فراموشی می سپارد و شیطان را حاضر می کند .

همچنین رسانه ها و وسایل ارتباط جمعی می توانند در ایجاد انگیزه و روی آوردن نوجوانان و جوانان به سمت و سوی رفتار های انحرافی اثرگذار باشند . نمایش سریال های تلویزیونی به خصوص از شبکه های ماهواره ای خارجی و اینترنت  با موضوعات هنجار شکنانه در ابعاد گوناگون فردی و اجتماعی ، و رواج بی بند و باری های اخلاقی و مقابله با هنجار های اجتماعی و عدم پای بندی به دین و مذهب و اعتقادات اسلامی و بلوغ زودرس نوجوانان می تواند در عدم پایبندی به ارزش های اجتماعی تاثیر منفی داشته باشند .

لذا به خانواده ها پیشنهاد می شود :

1-با فرزندان خود دوست باشند تا آنان مشکلات و نیازهای خود را به راحتی با شما در میان بگذارنند .

2-خودتان به آموزه های دینی پای بند باشید و این اعتقادات را در فرزندان و خانواده خود تقویت کنید.

3-خانه را محلی برای احساس آرامش ، امنیت ، صفا و صمیمیت برای اعضای خانواده قرار دهید.

4-در تامین نیاز های مادی و معنوی  اعضای خانواده خود بکوشید.

5-مراقب رفتارها و اعمال فرزندان و اعضای خانواده خود باشید.

6-برای اوقات فراغت آنان برنامه ریزی مناسب کنید.

7- نسبت به دوست و دوستان فرزندان خود نظارت جدی داشته باشید .

موفق باشید . ان شا الله

نامه ی مهر...
ما را در سایت نامه ی مهر دنبال می کنید

برچسب : اجتماعی, نویسنده : mnameiemehra بازدید : 202 تاريخ : دوشنبه 6 آذر 1396 ساعت: 8:13